Karić: Katar me oduševljava vrhunskim poslovanjem (VIDEO)

0
2163

Svečanim prijemom koji je organizovao ambasador Katara šeik Mubarak bin Fahad el Tani obeleženo je sećanje na ujedinjenje Katara 1878. godine.

Praznik je ustanovljen 2007. godine dekretom tadašnjeg prestolonalsednika, a današnjeg emira Katara, šeika Tamima bin Hamada Al Tanija.

– Čast mi je da pozdravim predstavnike Vlade Republike Srbije koji su se pridružili poslavi nacionalnog dana potvrđujući time prijateljske odnose koji povezuju naše bratske narode pod pokroviteljstvom visočanstva šeika Tamima bin Hamed el Tanija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Katar teži jačanju odnosa sa svojim saveznicima i u okviru toga posvećuje posebnu pažnju jačanju bilateralne saradnje sa prijateljskom Srbijom kroz povećanje poseta visokih zvaničnika što je doprinelo uspostvaljanju brojnih sporazuma između dve zemlje – rekao je u pozdravnom govoru ambasador.

On je ukazao i na dobar put kojim ide naša zemlja:

– Srbija je obezbedila stabilan život svom narodu i ostvarila veliki napredak na putu ekonomskog razvoja. Istovremeno, Srbija je ojačala svoj kredibilitet u međunarodnoj zajednici, a politikom neutralnosti i umerenosti se suočila svim regionalnim i međunarodnim izazovima.

Katar je najbogatija zemlja na svetu sa 102.000 dolara BDP po glavi stanovnika, a slede ga Lihtenštajn (89.000 dolara), Bermudi (86.000 dolara), Makau (82.000 dolara) i Luksemburg (78.000 dolara). Prema podacima iz 2013. godine u toj bliskoistočnoj državi živelo je 1,9 miliona ljudi, od čega samo 278.000 državljana Katara, dok su ostalo stranci. Tome treba pridodati i ogroman broj onih koji se ne vode kao stanovnici Katara a u tamo dolaze kao radnici kompanija iz celog sveta.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Katarom u Narodnoj skupštini Srbije, ukazao je upravo na te poslovne poduhvate.

– Ono što me odušljeva je kako je tih 300.000 stanovnika Katara uposlilo 10 miliona ljudi, koliko ih radi kod njih iz raznih branši i raznih država. To je jedan neviđeni menadžment! Čitava država je jedan menadžment. Građani Katara potvrđuju da ako se nešto hoće, onda se to i može da ostavri – naglasio je Karić.

Procenjuje se da u Kataru živi i o oko 2.000 građana Srbije.

Prijemu u beogradskom hotelu Hajat prisustvovale su brojne ličnosti kako iz političkog, tako i kulturnog i privrednog života naše zemlje, predsvanici diplomatskog kora i verskih zajednica. Za goste je priređena i nagradna igra, kao i zakuska sa tradiocionalnim specijalitetima Katara.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime