Intervju Branka Ivaniševića, predsednika GrO Pokreta SNAGA SRBIJE – BK Novi Sad

0
2380

Na čelo Gradskog odbora Pokreta SNAGA SRBIJE – Bogoljub Karić došli ste 2015. godine, kakvo ste stanje tada zatekli, a kako ga ocenjujete danas?

Tako je, od 2015. godine sam na čelu gradskog odbora naše stranke i stanje koje sam zatekao tada, najblaže bih opisao, kao nimalo ružičasto. Organizacija Pokreta SNAGA SRBIJE – BK u Novom Sadu postoji od 2004. godine, dakle od samog osivanja. 2006. godine, progonom predsednika Bogoljuba Karića u inostranstvo, od strane tadašnjeg režima, stranku mapuštaju mnogi funkcioneri, kojima je Pokret SNAGA SRBIJE – BK služio samo da ostvare lične ambicije i sitne benefite. Napuštanjem Pokreta nisu napustili funkcije i mandate koje su dobili, neki su čak i čitave odbore „odveli“ svojim odlaskom. Međutim, sve se to danas promenilo.

U kom smislu?
Situacija koju sam opisao pomogla nam je da pročistimo sopstvene redove. Povratkom Bogoljuba Karića u Srbiju, Pokretu prilaze i oni koji nikada nisu imali nameru da se bave politikom. Energija koju predsednik širi je „zarazna“, nemoguće je ostati imun na njega. Preduzimljivost, neposrednost i na prvom mestu, istako bih, porodična atmosfera koja vlada u Pokretu SNAGA SRBIJE – BK ključ su uspeha. Kako na poslovnom, tako i na političkom i privatnom planu svakog od nas.

Preuzimanjem odbora Pokreta u Novom Sadu pokrenuli smo i oživeli niz aktivnosti. Organizovali smo i organizijemo akcije, tribine, trudimo se da smo prisutni u narodu i da se nađemo u pomoći onima kojima je najpotrebnija. U odnosu na 2015. kada sam preuzeo odgovornost i kada smo krenuli praktično od nule, danas slobodno možemo reći, a da ne zvučim neskromno da smo uspeli da se pozicioniramo na političkoj mapi Novog Sada, kao politička organizacija na koju se ozbiljno računa.

Da li i kakvu saradnju imate sa organizacijama civlnog društva?

Mnoga Udruženja građana i organizacije civlnog društva su nam prišle. „Misija za šapu“, koja se bavi zaštitom prava životinja, „Centar za huhmani razvoj“, „Udruženje pesnika iz otadžbine i rasejanja“ su samo neka od njih. Sa svima imamo potpisane protokle o saradnji. Ne mešamo se i ne utičemo na njihov rad, već im pomažemo logistički i organizaciono u okviru naših mogućnosti.

Aktivnosti koje smo preduzeli su uticale da nam masovno prilaze i, kako sam već naveo, građani, pre svega do sada politički neopredeljeni.

To svi kažu, prilaze nam građani i slično…

Verujem da je tako, sa razlikom da smo organizacija koja je, za razliku od „mnogih“ koji tako pričaju, vidljiva i na ulicama Novog Sada, čak i po ovom toplom letnjem vremenu. Osim najjače stranke, SNS-a, neku preteranu aktivnosti ostalih političkih organizacija i nisam primetio.
Mnogo smo i naporno radili (i dalje radimo) od momenta preuzimanja Pokreta u Novom Sadu da bih danas sa punim pravom i bez bojazni mogao ovako da govorim. Rećiću Vam samo jednu stvar, povratak predsednika u Srbiju smo dočekali u punom sastavu gradskog odbora, sa razvijenom infrastrukturom i članstvom spremnim za rad. Danas, nakon najnovije revizije, stranka u Novom Sadu broji preko 3000 članova. Konkretno, mesečno učlanjujemo po 300 ljudi, samo u Novom Sadu. Sa čim sam izuzetno zadovoljan.

Kakvi su Vam planovi u predstojećem periodu i budućnosti?

Kao i svakoj drugoj političkoj organizaciji. A, to je masovnije prisustvo u Parlamentima. Kako republičkom, tako u pokrajinskom i lokalnim. Sprovođenje programskih načela Pokreta SNAGA SRBIJE – BK, pokretanje privredne aktivnosti, sa posebnim akcentom na srpskog domaćina. To jest, na selo i seljaka, koji je kičma razvoja i boljitka SRBIJE. Ozdravljenje srpskog sela, bolji plasman robe i proizvoda u evropske zemlje i Rusku federaciju, upošljavanje domaće privrede i industrije programska su načela i ciljevi koja Pokret SNAGA SRBIJE – BK želi da ostvari.

Razgovarao Slobodan Jovanović 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime