Delegacije Skupštine i Kazahstana o saradnji dve zemlje

0
1940

Delegacije Skupštine Srbije i države Kazahstan razgovarale su danas o mogućnostima unapređenja svestranih odnosa dve zemlje, posebno na ekonomskom planu, a sprski parlamentarci dobili su poziv da budu angažovani kao posmatrači na predsedničkim izborima u Kazahstanu 26. aprila.

Kako je saopštio sprski parlament, šefica skupštinske delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS Dijana Vukomanović i poslanici SNS Dragomir Karić i Milanka Karić, razgovarali su sa ambasadorom Kazahstana u Srbiji na nerezidencijalnoj osnovi Nurbahom Rustemovim i državnom delegacijom Kazahstana, koja boravi u radnoj poseti Srbiji.

Sagovornici su istakli značaj saradnje parlamentaraca, kako na nivou dva parlamenta, tako i parlamentarnih delegacija u PS OEBS, Savetu Evrope i drugim oblicima multilateralne saradnje parlamentaraca.

Vukomanović je istakla da je dobra prilika da se u godini kada Srbija predsedava OEBS-u proširi i dodatno unapredi saradnja Srbije i Kazahstana, pogotovo nakon otvaranja ambasade te prijateljske zemlje u Beogradu. „Iako su naše dve države teritorijalno udaljene, zajedno smo suočeni sa istim izazovima očuvanja mira, demokratije i prosperiteta građana u celom evroazijskom regionu“, naglasila je Vukomanović, a saopštila Skupština Srbije.

Ambasador Kazahstana upoznao je sagovornike sa aktuelnom političkom situacijom u toj zemlji i naveo da se 26. aprila održavaju vanredni predsednički izbori, i uputio poziv parlamentarcima Srbije da se angažuju kao posmatrači.

Tokom susreta, sagovornici su konstatovali da na političkom planu postoje mogućnosti za nastavak dobre saradnje, a srpska strana je istakla zahvalnost na principijelnom stavu Kazahstana u nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime