Ustoličen episkop slavonski

0
393

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej u subotu je, na Sabor Svetih novomučenika jasenovačkih, u hramu Svete Trojice u Pakracu, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske i Srbije, u tron episkopa slavonskih uveo vladiku lipljanskog Jovana, vikarnog episkopa patrijarha srpskog. U Pakrac je došao I ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izaslanik predsednika Srbije, Jasmina Mitrović Marić, šef kancelarije za vere Mileta Radojević, savetnik premijera Bratislav Petković I narodni poslanici Dragomir J. Karić I Miodrag Linta, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Ustoličenjem novog episkopa vraćena je nada malobrojnim pakračkim i slavonskim Srbima, koji su u istoriji nebrojno puta stradali i ispaštali, da za njih dolaze neka bolja vremena.

Sa dolaskom vladike došlo je vreme obnove u ratu uništenih i spaljenih hramova i domova u ovoj, kako je patrijarh nazvao, stradalničkoj eparhiji, u kojoj je hrvatska vojska počinila etnički i duhovni genocid!

– Eparhija slavonska je mučenička i stradalnička. Narod ove eparhije je kroz istoriju proterivan i ubijan. Ovde je ubijeno 19.000 srpske dece. Molimo se danas za sve jasenovačke i nedužne žrtave iz proteklog rata. Ovde su uništene i spaljene mnoge svetinje, ali život nije. Vladika će pomoći da ovo što je spaljeno i uništeno ponovo obnovimo – poručio je patrijarh srpski Irinej posle ustoličenja 26 episkopa slavonskog.

Dolazak novog episkopa je početak temeljne duhovne obnove Eparhije slavonske koja je stara tri veka.

– Srbi su na ovom području masovno stradali od ‘41. do 45, kao i od ‘91. do ‘95. Ovde je život mnogo puta uništavan, ali nikada nije uništen. Pakrački i slavonski Srbi nose svoj krst. Od danas će to nošenje krsta izgledati drugačije! Obnovićemo hramove i eparhiju – poručio je vladika Jovan. – Ohrabren sam kad vidim prepun hram u Pakracu u kome je započeta obnova.

Pravoslavni vernici iz Srpske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i dijaspore od jutra su pristizali pakračkom hramu. Na hramu ispucali vanjski zidovi od oštećenja u ratu. Unutrašnjost crkve bez fresaka. Zidine okrečene u belo. U toku je obnova svetinje koja je prvi put bila uništena u Drugom svetskom ratu. Spaljena je i u proteklom ratu.

Preko puta hrama zidine uništenog vladičinog dvora. Ruševine na sve strane. Spaljeni crkveni objekti oko hrama. Ipak, vernici okupljeni u i oko svetinje. Mole se za sve ubijene pakračke Srbe. Oko 285 ih je ubijeno u akciji hrvatske vojske „Bljesak“, a 15.000 ih je tada proterano sa vekovnih ognjišta.

Sada u Pakracu živi svega 1.300 Srba. Nacionalna su manjina. Položaj pakračkih Srba je veoma težak. Uglavnom je reč o starijim i nezaposlenim ljudima. Slika malobrojnih pakračkih Srba zapravo je slika stanja ukupne srpske populacije u Hrvatskoj. U ovoj zemlji pre rata je živelo oko 580.000 Srba, a sada ih ima oko 180.000.

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime