BLOG

Одлазећи амбасадор Јапана: Моја мисија је била успешна захваљујући гостопримству вашег народа (ВИДЕО)

11 окт 2017, Posted by Snaga Srbije in Vesti

Јапан ће наставити да пружа подршку Србији на њеном путу ка Европској унији, поручио је одлазећи амбасадор Јапана у Београду Ђуићи Такахара.

Поздрављајући бројне званице на опроштајном пријему који је данас уприличен у резиденцији јапанске амбасаде у Београду Такахара је рекао да ће нови амбасадор наставити да унапређује билатералне односе са Србијом.

Сумирајући резултате свог мандата, Такахара је истакао да се од доласка у Београд, јула 2015. године својим радом трудио да учврсти пријатељске везе Јапана и Србије.

„Ова година је посебна јер је Србију посетио министар спољних послова Јапана Казујуки Накана. За време прве посете „Џетро“ мисије Србији чак 18 јапанских компанија изразило је заинтересованост да улаже у Србију“, рекао Такахара.

Одлазећи амбасадор је подсетио и да је јапанска компанија потписала уговор с електраном „Никола Тесла“, као и да је јапански Јазаки прошлог месеца отворио фабрику у Шапцу, чиме је увећан број јапанских инвестиција у Србији.

„Удвостручио се и број заинтересованих за учење јапанског језика, а увећала се и обострана заинтересованост за спорт, будући да ће олимпијске и параолимпијске игре бити одржане у Токију 2020. године.“

Такахара је рекао да током своје дугогодишње каријере ово био први пут да ради у овом делу света.

„Моја мисија била је овде успешна захваљујући гостопримству српског народа, српској влади, дипломатском кору и наравно Јапанцима који живе у Србији. Данас им се свима од срца захваљујем“, рекао је Такахара и додао да би његов заменик у Србију требало да стигне већ крајем месеца.

Пријему у резиденцији амбасадора Јапана присуствовали су министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, народни посланик и члан посланичке групе пријатељства са Јапаном Драгомир Ј. Карић, бројни представници дипломатског кора, личности из културног и јавног живота Србије.