Одбор за спорт и омладину

ПЛАН РАДА ОБОРА ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ (преузмите)

ПРОГРАМ РАДА ОДБОРА ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Покрета СНАГА СРБИЈЕ – БК

У програм рада треба укомпоновати и све локалне
пројекте и планове Одобра за спорт, на нивоу Општинских одбора

Покрет СНАГА СРБИЈЕ – БК је масовна странка и самим тим је дужна да брине о спорту као комплексној потреби друштва. То не значи да на било који начин, ПСС-БК занемарује или не жели да подржи развој квалитетног и врхунског спорта. Наше је мишљење да су то две стране исте медаље и да вештачко форсирање врхунског спорта, без базе ствара пролазне заблуде.
Наши задаци су следећи:

• Политичким средствима се борити да Влада посвети посебну пажњу спорту, рекреацији и уопште физичком развоју младих, темељу сваке нације и државе.Са усвајањем новог Устава и дефинитивним обликовањем Србије као независне државе, стичу се услови да се у темељу нове огранизације спорту посвети много, више пажње али и новца за његов опоравак.Градјанима ове дажаве,дефинитивно мора да буде јасно,да спорт поред високо промотивних могућности може да постане једна од веома озбиљних „извозних“ могућности ове земље са значајним девизним приходима.

• У развијеном свету, или још прецизније речено – у свету који је схватио да савремени развој технологије везује младе за седење, боравак у затвореном простору, уз све мање кретања – овај проблем решава системски кроз школске програме, водећи рачуна посебно о програмима у нижим разредима основне школе. У нас то није случај. И није проблем само у недостатку средстава, већ односу према спорту као „наметнутој“ или „непотребној“ активности. ПСС мора у свим срединама да разбија ту заблуду и да у свој политички програм уврсти рекреативни и школски спорт унесе као обавезу државе, јер се тиме решава и проблем здравља нације.

• ПСС-БК мора да се бори и против прихватања спорта у школама као споредног предмета без којег се може. Та атмосфера је сада доминантна. Њу можемо да разбијемо ако се код ученика од почетка школовања развија дух такмичарског, као нешто што је корисно и неопходно и равноправно са осталим делатностима у школама.

• заборављене су многе веома успешне активности које су имале свог корена у друштву, али које нису добијале своју праву садржину, као што су школске олимпијаде, сеоске олимпијаде малих, школска првенства и сл. – чиме је све претворено у спектакле које су сами себи сврха, а не и нешто што је трајно уграђјено у свест и потребу младих из овакве базе, у нацији која је неминовно талентована, није тешко регрутовати таленте и на тој широкој основи развијати врхунски спорт.

• ПСС-БК покреће иницијативу да се истражи пракса у неким земљама које већ у вишим разредима средње школе ствара специјализоване институције за одредјене врсте спорта, јер сматра да је веома битно да уз развој талента, млад човек добије и друга неопходна знања и оквалификује се и за друга занимања а не само да сања о професионалном спорту, који, нажалост, може да буде и веома кобан, уколико нечија каријера буде повредом насилно прекинута већ на старту.

• ПСС-БК указује на велике проблеме који постоје у нашем квалитетном и врхунском спорту. Реч је о следећим проблемима:

– Организовани криминал је овладао многим сегментима нашег врхунског спорта.

– Новим законом о спорту који је усвојила скупштина Републике Србије априла месеца 2011год. требало би да се реше несугласице, у вези приватизације и боље организације клубова и спортских организација.

– Питање је само како извршити праведну приватизацију јер су скупи спортски објекти, зидани друштвеним средствима, а сада су на удару оних који би хтели да за мале паре или без пара, приватизују све то, заборављајући да то припада и генерацијама које су раније стварали те клубове и градили те објекте.

– Повезаност људи који личне интересе стављају изнад спортских и националних, довела је до тога да се млади таленти продају свету и пре него што су зрели да се психички и људски носе са проблемима и професионалном спорту у свету.

– У спорту је непоходно увести одговорност за постигнуто – бар је у спорту све мерљиво и незамисливо је да једни исти људи владају појединим клубовима или савезима без обзира на мизерне резултате.

– Веома је битно системски решити и проблем врхунских спортиста, јер је мали број спортова у којима је могуће постати богат бавећи се спортом.

– Нерешена политичка питања у многоме утичу на даљу организацију врхунског спорта као стимулатора и регулатора развоја масовног и рекреативног спорта

– Трагична економска ситуација у земљи свела је улагања у спорт,на свим нивоима, на голо преживљавање.

– Положај ресорног министатрства у Влади, довољно за себе говори колики значај спорту и омладини придаје влада господина Александра Вућића, где се покушава где се у овој тешкој ситуацији и спорт постави на здраве ноге, и ако је то у ранијем периоду запостављано.

– И поред бројних одличја, са чиме се са правом диче српски спортисти, за сваку похвалу је висок домет наших тенисера на популарним и актуелним турнирима, где управо тенисер Новак Ђоковић на најлбољи начин промовише нашу земљу.

– У држави нико не води рачуна нити бригу о спортистима који су стекли велики новац током своје каријере а који може да буде јако значајан у економском опоравку земље.

– У ПСС-БК процењујемо да најмање 1.000 бивших професионалаца може да уложи по милион евра у привреду уз нормално,чврсте гаранције и јасне државне бенефиције.Слиучај Дивац,може само да упозорава и опомиње.

– Несумњиво,време пред нама ће показати колико је садашња власт способна,односно не способна,да изнесе изузетно одговорне обавезе у обликовање државе али у свих њених кључних сегмената за развој и будућност.

– Спорту не сумњиво припада веома важна улога због чега се у ПСС БК овом ресорном одбору поклања изузетна пажња.

Проф.др Ранко Маријановић
Председник одбора за спорт и омладину ПСС БК


У Београду 20.05.2014 године