Milanki Karić i Tanji Jović dodeljen orden Republike Kazahstan za posebne zasluge (VIDEO)

0
943

Diplomatske i poslovne relacije između Republike Srbije i Republike Kazahstan traju jako dugo, a poslednjih godina su se intevizirale, zahvaljujući naporu Vlade da što bolje pozicionira Srbiju, kao i porodice Karić, koja već 4 decenije razvija biznis u bivšim zemljama SSSR-a.

Prijateljstvo između ove dve, tako daleke, a opet vrlo bliske zemlje datira decenijama, a njemu je posebno doprinela misija porodice Karić koja je, zahvaljujući ugledu i poslovnim uspesima, jedan od najboljih ambasadora Srbije u svetu.


Milanka Karić, narodni poslanik je predsednik Parlamentalne grupe Srbije i Kazahstana i počasni konzul Kazahstana.

Zbog svega što je urađeno na jačanju veza ovih dvaju zemalja, NJ.E. Nurbah Rustemov odlikovao je narodnog poslanika i počasnog konzula Kazahstana, Milanku Karić i savetnika premijera Aleksandra Vučića za spoljnu politiku, Tanju Jović, ordenom Nazira Tjujarkulova za izuzetne doprinose.

-Ovo je velika čast za mene, prvo sam izabrana za počasnog konzula Republike Kazahstan, a godinu dana kasnije dobila sam ovo veliko priznanje. Zahvaljujem se pre svega ambasadoru Rustemovu, jer bez njegove pomoći ne bi bilo moguće uraditi većinu stvari. Posebno želim da se zahvalim mom kolegi i deveru, Dragomiru Kariću, koji je zaista pomogao, meni najviše, u daljem razvoju kulturnih i ekonomskih odnosa naše dve zemlje. Mi već dugo, skoro 40 godina radimo u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza i za to vreme smo uspeli da izgradimo jake poslovne i prijateljske veze koje su rezultirale i ovim događajem danas. Zahvaljujem se i svojoj porodici koja me podržavala sve ove godine i dala snagu za ovo što radim – izjavila je Milanka Karić.

Tanja Jović je istakla koliki značaj za nju ima orden, pogotovo što je dodeljen u diplomatski jako bitnoj godini za Srbiju.

-Zaista sam zahvalna ambasadoru Rustemovu i Ministarstvu spoljnih poslova Republike Kazahstan na ukazanoj časti. Drago mi je što sam nagradu dobila u godini kada Srbija i Kazahstan obeležavaju 20 godina diplomatskih odnosa i godini u kojoj se obeležava 25 godina nezavisnosti Republike Kazahstan. Baš u toj godini došlo je do dve veoma značajne posete, predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva Srbiji i premijera Aleksandra Vučića Kazahstanu. Mislim da su odnosi između ove dve zemlje jako uznapredovali I da će se to nastaviti i u budućnosti – zaključila je Jović.

NJ. E. Nurbah Rustemov izrazio je veliko zadovoljstvo zbog kvalitetnih bilateralnih odnosa i naglasio koliko poštuje Milanku Karić nazvavši je velikom ćerkom srpskog naroda.

-Mi možemo samo biti ponosni na dinamiku razvoja naših bilateralnih odnosa. Ponosni smo što je u Beogradu na jednom od najlepših mesta se nalazi spomenik našem velikom Žambilu Žabajevu, da je na jednom od najlepših mesta u Astani otvorena je ulica Nikole Tesle. Mi smo ponosni da postoji bliska veza između zvaničnika na visokom nivou i između ljudi koji dolaze u Kazahstan, kao i u Srbiju. Za mene je bilo otkriće da u Srbiji ima mnogo kazahstanaca, emigranata iz Kazahstana. Sada postoji klub sunarodnika, u kome se srećemo, nama je zanimljivo da upoznamo srpsku kulturu i tradiciju gde smo našli mnogo toga zajedničkog. Uveren sam da tamo gde postoje međuljudski odnosi, oni se pretvaraju u veliko prijateljstvo između naroda. Prijateljstvo je postojalo, ali sada se ponovo obnavlja, i ja sam ponosan što učestvujem u tome. I danas je dan kada smo nagradili velike ćerke srpskog naroda Milanku Karić i Tanju Jović za jačanje naših bilateralnih odnosa, za nemerljiv doprinos spoljnoj politici Srbije i prijateljstvu sa Kazahstanom. I ja sam siguran da kada postoje takve žene, sigurne žene, lepe i pametne žene – naši odnosi će se razvijati još bolje – poručio je Rustemov.

Ceremonija je održana u prostoru Počasnog konzulata u Beogradu, a prisustvovale su eminentne ličnosti iz kulturnog i diplomatskog sveta.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime