Milanka Karić: Žene kao šefovi bolji vizionari

0
1459

Prateći korene u tradiciji, može se reći da je Milanka – Mara Karić obnovitelj srpskog zadužbinarstva, kao jedna od ključnih ličnosti u dugogodišnjem progresu prve, moderne fondacije „Karić fondacije“.

Najbolja vrsta promocije jednog naroda je očuvanje kulturne baštine

Milanka (Mara) Karić rođena je 15. septembra 1957. godine u Peći, u patrijarhalnoj porodici, kao drugo od četvoro dece Milana i Bosiljke Babić. U braku je 40 godina sa Bogoljubom Karićem, sa kojim ima četvoro dece: Nebojšu, Nadeždu, Jelenu i Danicu i petoro unučadi: Lazara, Luku, Kasiju, Viktora i Petra. Osnovnu i srednju školu završila je u Peći, a studije na Pravnom fakultetu u Nišu. Govori engleski i ruski jezik.

Nakon završetka studija, zapošljava se u porodičnoj firmi „Kosovo univerzum“ i ubrzo postaje direktor Centra za razvoj male privrede. Kao istinski filantrop i humanista daleke 1979. godine, zajedno sa svojim jetrvama i zaovom, osniva prvi Socijalni savet „BK kompanije“, iz kojeg je nastala prva srpska privatna Fondacija posle Drugog svetskog rata – „Karić fondacija“.

– Gotovo četrdeset godina vodim se idejom da se sačuvaju koreni i materijalna i duhovna dobra kulture našeg naroda. Duboko verujem da je očuvanje pisma, jezika, istorije i kulturne baštine najsigurnija i najbolja vrsta promocije jednog naroda. Uverena sam da dok živi maternji jezik, dok živi istorija, umetnost i tradicija, živa je i briga o nacionalnom identitu našeg naroda. Veličina, broj i raznolikost poduhvata Fondacije dokaz su da u tradiciji same porodice Karić jeste ukorenjena odgovornost prema državi i društvu – kaže Milanka Karić.

Od 1996. godine „Karić fondacija“ sa Milankom kao predsednicom počinje sa dodeljivanjem prestižne nagrade „Braća Karić“ vrednujući njome najviša dostignuća stvaralaštva u oblastima – kulture i umetnosti, naučnog i istraživačkog rada, novinarstva, publicistike i izdavaštva, ekonomije i privrede, te humanitarnih aktivnosti, jačanja mira, saradnje i prijateljstva među narodima i sporta. Do sada je uručeno preko 150 nagrada i to je impozantna porodica laureta nagrade „Braća Karić“ koju čine najznačajnija svetska i domaća imena.

Davne 1993. godine porodica Karić osnovala je prvi privatni univerzitet u jugoistočnoj Evropi – Univerzitet „Braća Karić“. Ovaj univerzitet odškolovao je 20.000 studenata koji su danas menadžeri na visokim pozicijama mnogih privatnih kompanija i državnih institucija.

Kada je Bogoljub Karić počeo svoju političku aktivnost, Milanka je kao supruga bila je uz njega, a posebno tokom njegove kandidature za predsednika Srbije 2004. godine. Obavljanjem funkcije potpredsednika PSS-BK, za vreme Bogoljubovog progonstva – odsustva, ona je dala veliki doprinos opstanku te stranke u njenim najtežim uslovima. Od 2012. godine postaje i poslanik PSS-BK u republičkom parlamentu. Kao narodni poslanik, odrekla se finansijske nadoknade, a obavezni mesečni paušal u celosti usmerila je kao pomoć Pećkoj patrijaršiji.

Prestižne nagrade i priznanja

Za dugogodišnja dela od nacionalnog i državnog interesa i veoma bogati rad, Milanka je dobila brojna prestižna priznanja i nagrade. Među njima su i:

– najviše priznanje kulturno-prosvetne zajednice Beograda za trajan doprinos kulturi nacije (2003. godina) „Zlatni beočug“,

– humanist godine u Srbiji (2003),

– „Nagrada za ženske studije“, Univerziteta Soka, Tokijo, Japan (2004),

– „Paul Harris Felow Award“, nagrada za zaslužnog građanina sveta 2004. godine Fondacije Međunarodnog rotari kluba,

– nagrada „Najevropljanin“ za najevropskiji program u oblasti humanitarnog i dobročiniteljskog rada u 2013. godini Evropske kuće u Beogradu,

– u maju 2015. godine izabrana je za počasnog konzula Kazahstana u Srbiji.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime