Karić o obnovljivim izvorima energije / Informaciju predstavila Zorana Mihajlović (VIDEO)

0
256

Na sedmoj sednici članovi Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku razmatrali su informaciju o radu Ministarstva rudarstva i energetike za period oktobar-decembar 2020. godine.

Informaciju o radu predstavila je prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministar rudarstva i energetike, koja je na samom početku izlaganja, ukazala na odličnu saradnju kako sa matičnim odborom tako i sa Narodnom skupštinom u prethodnom periodu. Ministarka Mihajlović, istakla je da ministarstvo nastoji da sprovodi energetsku politiku na tri koloseka.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Veroljub Arsić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: dr Aleksandra Tomić, Dragomir Karić, Branimir Jovanović, Nenad Krstić, Adrijana Pupovac, Vesna Stambolić, Snežana Petrović, Nataša Ljubišić, Zoran Tomić, Ivana Popović, Ana Beloica, Snežana Paunović i Vojislav Vujić.

Prvi kolosek se odnosi na normativne aktivnosti, istakavši da se ove godine očekuju promene u oblasti energetske politike Srbije i energetske tranzicije, kroz dopune i izmene zakonskih rešenja. Istakla je da će se pred parlamentom uskoro naći izmene i dopune zakona o energetici, izmene i dopune zakona i rudarstvu i geološkim istraživanjima, kao i dva nova zakona, zakon o energetskoj efikasnosti racionalnoj upotrebi energije i zakon o obnovljivim izvorima energije.

Drugi kolosek se odnosi na neophodnost reformisanja najznačajnijih preduzeća: Srbijagas i Elektroprivreda Srbije. Istakla je da se krajem maja ove godine očekuje razdvajanje delatnosti kod oba preduzeća, s tim da će u slučaju sa preduzećem Srbijagas, trebati više vremena.

Treći kolosek se odnosi na kapitalne investicije. Istakla je da je veoma bitno napraviti dobar plan korišćenja kapitalnih investicija i dodala da vrednost investicionih programa iznosi oko 10,5 milijardi evra u svim oblastima energetskog i rudarskog sektora. Ono što je najbitnije je da se uspostave prioriteti, kako u energetskom tako i u gasnom sektoru, odnosno utvrditi koji bi investicioni projekti trebalo prvi da se realizuju. Ukazala je i na veoma važnu činjenicu koja se odnosi na to da ne može da se donese više nijedna odluka o bilo kojoj investiciji, restrukturiranju ili usvajanju novog zakona, ukoliko to nije povezano sa zaštitom životne sredine. Prema rečima ministarke, cilj je da Srbija u narednim godinama postane zelena Srbija, da putem korišćenja solarne elektrane, solarnih panela, vetro-elektrana i bio mase se krene u proizvodnju zelene električne energije.

Takođe je naglasila da će novim zakonom o obnovljivim izvorima energije biti obuhvaćena novina koja se odnosi na to, da se na svakoj zgradi, firmi, kući, sportskoj i fabričkih hali postave solarni paneli, kako bi se obezbedila sve veća proizvodnja zelene električne energije, a smanjili troškovi plemenite električne energije, koja se dobija iz prljavih izvora energije.

Nakon konstruktivne debate, članovi Odbora jednoglasno su usvojili Informaciju o radu Ministarstva rudarstva i energetike za period oktobar-decembar 2020. godine.

U nastavku sednice, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač započeo je virtuelno predstavljanje Godišnjeg izveštaja Sekretarijata Energetske zajednice o napretku Republike Srbije u implementaciji propisa iz oblasti energetike. Zbog tehničkih smetnji prezentacija je prekinuta, a sednica će biti nastavljena 10. marta 2021. godine u Narodnoj skupštini.

Sednici su prisustvovali, pored ministarke rudarstva i energetike prof. dr Zorane Mihajlović i predstavnici ministarstva, kao i predsednik Agencije za energetiku Republike Srbije Dejan Popović, sa članovima saveta.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime