Kanada obeležila praznik

0
1027

Ambasador Kanade u Srbiji, NJ.E. Roman VAŠČUK priredio je prijem povodom Dana Kanade. Kanada je stekla nezavisnost 1. jula 1867. godine potpisivanjem Ustavnog akta, kada su se tri britanske severnoameričke kolonije ujedinile u federalni dominion od četiri provincije.

Ambasador Vaščuk obraćajući se gostima na prijemu u svojoj rezidenciji na Dedinju najavio je mogućnost novih kanadskih investicija u rudarska istraživanja u Srbiji.

„Ideja razvoja je važna za kanadsko-srpske odnose, a rast trgovine i investicija tokom poslednje godine su optimističan putokaz“, rekao je Vaščuk obraćajući se zvanicama na engleskom, francuskom i srpskom jeziku. On je dodao da se prva kanadska grinfild fabrika već sprema za proširenje i da postoji nova grupa kanadskih rudarskih investitora sa željom da ulaže u istraživanja i proizvodnju. „Mi imamo kapacitet i kapital za ulaganje u inostranstvo, a Srbija je jedna od zemalja koje su što se tiče rudarstva i proizvodnje zanimljive za kanadske kompanije i mi kao ambasada to podržavamo“, naglasio je Vaščuk.

IMG_9280
„Odnosi Srbije i Kanade su sve bolji ali oni se grade uglavnom na ekonomskim osnovama i na ljudskom faktoru“, ocenio je Vaščuk. Tome, po njegovom mišljenju, doprinose konkretni projekti, firme, i ljudi koji održavaju veze sa domovinom.“To se na

jbolje videlo sada kada su Srbiju pogodile poplave i kada su čitave zajednice u Kanadi – Srbi, ali i Slovaci, Rusini i drugi slali humanitarnu pomoć u Srbiju“, rekao je on na odličnom srpskom jeziku.

IMG_9254

Prijemu su prisustvovali: predsednica Narodne skupštine Srbije, Maja Gojković, narodni poslanici Biljana Ilić Stošić, Marija Stevanović, Milanka Karić, Dubravka Filipovski, Dragan Šutanovac, NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, pripadnici diplomatskog kora, verskih zajednica i brojne zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime