Karić: Srbija i Indija spremne za jaču privrednu saradnju

0
601

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković sastala se sa ministrom spoljnih poslova Republike Indije Subramanjanom Džaišankarom, sa kojim je razgovarala o unapređenju parlamentarnih i ukupnih bilateralnih odnosa, kao i mogućnosti unapređenja ekonomske saradnje.

Sastanku je prisustvovao i narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Perlamentarne grupe prijateljstva sa Indijom, a tokom razgovora je istaknuto su odnosi dve države bez otvorenih pitanja, uz puno međusobno uvažavanje i podršku, i podsetila da je prošle godine obeležena 70. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Gojković je istakla da dve države vezuje i saradnja utemeljena u Pokretu nesvrstanih zemalja, podsećajući da je osnivačka skupština 1961. godine održana upravo u Domu Narodne skupštine, kao i da su odnosi u aktuelnom vremenu intenzivirani nakon posete tadašnjeg predsednika Vlade, a sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića Indiji 2017. godine.

Predsednica Narodne skupštine Srbije je zahvalila Indiji što poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Ona je rekla da je parlamentarni nivo saradnje važan za unapređenje bilateralnih odnosa i da je nakon dugo vremena došlo do posete predsednika Gornjeg doma Parlamenta Indije Venkaja Naidua Srbiji, kao i predsednika Doma naroda Oma Birla, što je značajan korak napred u razvoju parlamentarnih odnosa.

Ministar spoljnih poslova Indije je naglasio da postoji dobar osnov za razvoj ekonomske saradnje, koja je važan aspekt u ukupnim odnosima, i ukazao da indijske kompanije ulažu u proizvodnju i sklapanje traktora, IT park, proizvodnju hrane, kao i da je moguće dodatno razviti poslovnu saradnju, posebno imajući u vidu ekonomski napredak koji je Srbija ostvarila u proteklim godinama.

– Srbija i Indija su tradicionalno prijateljske države i, kao što su rekli predsdnica Maja Gojković i ministar Džaišankar, obe države su veoma spremne da ojačaju privrednu saradnju na svim nivoima. Zato su važni ovakvi susreti koji će podržati nastojanja predsednika Aleksandra Vučića da Srbija razvija saradnju sa državama koje ne samo što žele da investiraju u našu zemlju već i čije veliko tržište, kakvo je indijsko, daje priliku za plasman naših proizvoda – istakao je narodni poslanik Dragomir J. Karić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime