Hrvatska daje punu podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji / Naši susedi se pripremaju za predsedavanje EU

0
1126

Ambasador Gordan Bakota na prijemu povodom Dana državnosti Hrvatske istakao da je njegova država snažan zagovornik evropske perspektive svih zemalja Zapadnog Balkana. Narodni poslanik Dragomir J. Karić naglasio da su ovakve vesti veoma važne za jačanje dobrosusedskih odnosa

Na svečanom prijemu koji je u Beogradu organizovala Ambasada Hrvatske povodom Dana državnosti, ambasador Gordan Bakota je istakao da Srbija ima punu podršku njegove zemlje na putu ka Evropskoj uniji.

– Republika Hrvatska nalazi se u pripremama za predsedvanje Evropskom unijom u prvoj polovini 2020. godine. Tokom predsedavanja organizovaćemo samit čiji je cilj jačanje evropske perspektive zemalja Zapadnog Balakana. Hrvatska diplomatija u Srbiji se nalazi u sveobuhvatnim pripremama za predsedavanje, planiramo da inteziviramo dijalog sa Srbijom kako na rešavanju otvorenih bilateralnih pitanja tako i na dijalogu o važnom evropskom kontekstu. Želim istaći da Hrvatska ostaje snažan zagovornik evropske perspektive svih država Zapadnog Balkana, tako i Srbije. Sve intenzivniji privredni odnosi i odlična kulturna saranja svakako dokazuju da su kontakti između građana Hrvatske i Srbije na zavidnom nivou – rekao je između ostalog ambasador Bakota i naglasio da ga posebno veseli povećanje broja gostiju iz Srbije koji za odmor biraju hrvatske turističke destinacije, što prema podacima turističkih agencija iznosi više od 20 odsto u odnosu na pre dve godine.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić naglasio je da su ovakve vesti iz Hrvatske veoma važne za jačanje dobrosusedskih odnosa i uspostavljanje trajnog mira na ovim prostirima uz jačanje ekonomske saradnje za šta se intenzivno zalaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– To što sam imao prilike da čujem od ambasadora Hrvatske me kao i svakog građanina Srbije, ali i kao narodnog poslanika, veoma raduje. Izuzetno je vredna pažnje informacija da će se Hrvatska maksimalno truditi da za vreme svog šestomesečnog predsedavanja Evropskom unijom bude zemlja koja će predstavljati važnu kariku približavanju Srbije porodici evropskih država. To je dobra vest i nama trebaju takve vesti od naše susedne države. I pozicija Srbije je uvek bila takva da je gde god je mogla gradili sve bolje odnose.

Prijemu povodom Dana državnosti Hrvatske su prisustvovale brojne ličnosti iz političkog, diplomatskog, kulturnog i uopšte javnog života Srbije, a među zvanicama su bili i šef misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ambasadori SAD i Francuske Kajl Skat i Frederik Mondoloni.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime