Dan Rusije obeležen u Srbiji, oproštajni prijem ambasadora Čepurina (VIDEO)

0
1506

Svečanim prijemom u Ambasadi Rusije u Beogradu obeležen je Dan Rusije, a odlazeći ambasador Aleksandar Čepurin uručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prvi primerak svoje knjige eseja o Srbiji i Srbima.

Istakao je da je u njoj pokušao da izrazi koliko je zavoleo našu zemlju tokom sedmogodišnje diplomatske misije, a u prodaji u Moskvi i u srpskoj prestonici naći će se po zvaničnom završetku mandata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su odnosi Srbije i Rusije danas najčistiji, uz međusobno poštovanje za šta je zaslužan i ambasdor Čepurin i pročitao tekst čestitke koju je uputio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu povodom nacionalnog praznika.

Prijemu su prisustvovale premijerka Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministri Aleksandar Antić, Aleksandar Vulin, Nenad Popović, Goran Trivan, patrijarh Irinej, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, presadnici diplomatskog kora, javnog i kulturnog života Srbije.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić istakao je da je Aleksandar Čepurin službovao u nimalo jednostavnim vremenima za Srbiju i da je ostavio pregršt izuzetno vrednih i dobrih rešenja za našu državu i za jačanje odnosa između Srbije i Rusije.

Dragomir J. Karić naglasio je da je mnoge zagolicalo šta je to što je ambasador ispisao među stranica svoje knjige i da su ga pitali, a on im odgovorio da zna samo jedno – da je tamo opisan samo deo ogromnog truda i ulaganja sebe i čitave porodice Čepurin kako bi se dodatno učvrstila strateška saradnja koju intenzivno neguju predsednici Vučić i Putin.

– Sarađivali smo izvrsno. Moglo bi mnogo toga da se priča o Aleksandru Čepurinu, ali biće vremena, biće emisija, biće i knjiga. I ja završavam jednu o našim odnosima. Očekujem da nas Aleksandar Čepurin ne zaboravi i da se i u Rusiji angažuje u produbljivanju političkih, privrednih, ekonomskih, kulturnih, sportskih i duhovnih veza između ruskog i srpskog naroda. Cela porodica Karić na čelu s Bogoljubom Karićem je nesebično dala svoj doprinos i pomagala koliko je mogla u učvršivanju tih odnosa – naglasio je Dragomir J. Karić, narodni poslanik, aktivni član Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Rusije i predsednik Saveza ruskih Srba u Rusiji.

Novi ambasador u Srbiji biće Aleksandar Bocan-Harčenko, koji se smtra ekpertom za Balkan. Službovao je u Ambasadi Rusije u Hrvatskoj, bio je specijalni predstavnik ministra spoljnih poslova Rusije za Balkan, ambasador u Bosni i Hercegovini i direktor četvrtog Evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime