Najnovije vesti

Članovi Odbora za spoljne poslove razgovarali sa delegacijom Odbora za međunarodne poslove Državne Dume Ruske Frederacije

15 jun 2015, Posted by Snaga Srbije in Vesti

Članovi Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine sastali su se danas sa delegacijom Odbora za međunarodne poslove Državne Dume Ruske Federacije, koju predvodi predsednik Odbora Aleksej Puškov.

U razgovoru je ocenjeno da su odnosi Narodne skupštine i Državne Dume Ruske Federacije na najvišem nivou.

Razgovoru su prisustvovali, pored predsednice Odbora za spoljne poslove Aleksandre Đurović i narodni poslanici Marija Obradović, Dijana Vukomanović, Ljubiša Stojmirović, Borislav Kovačević, Dragomir Karić i Dušica Stojković, a u delegaciji Odbora za međunarodne poslove Državne Dume Ruske Federacije, pored predsednika Alekseja Puškova, bili su i Svetlana Žurova, prvi potpredsednik Odbora i Franc Klinčevič, član Odbora za odbrambenu politiku.

Predsednica Odbora za spoljne poslove Aleksandra Đurović istakla je da u srpskom društvu postoji konsenzus po pitanju članstva u Evropskoj uniji i da Vlada i Narodna skupština zato i sprovode reforme koje će dovesti do tog cilja, a čija realizacija ni na koji način neće ugroziti odnose Srbije i Ruske Federacije. Ona je izrazila zahvalnost što Srbija ne trpi nikakve pritiske Ruske Federacije po ovom pitanju i ocenila da će ulaskom Srbije u EU, Rusija imati prijatelja i pouzdanog parnera. Govoreći o sankcijama Evropske unije prema Ruskoj Federaciji, Đurović je ponovila da Srbija nije, niti će uvoditi sankcije Rusiji i da Narodna skupština u potpunosti podržava ovakav stav Vlade. Ona je ponovila da je delegacija Narodne skupštine u PSSE imala jedinstven stav povodom osporavanja mandata Ruske Federacije u ovoj organizaciji i ostaje pri stavu da je takva odluka u suprotnosti sa demokratskim principima na kojima počiva Savet Evrope. Ona je još jednom zahvalila na ruskoj podršci Srbiji po pitanju Kosova, posebno podršci koju joj pruža u Ujedinjenim nacijama.

Predsednica Odbora za spoljne poslove istakla je i da se naši narodi sa ponosom sećaju borbe protiv fašizma, o čemu svedoči i prisustvo predsednika Ruske Federacije vojnoj paradi u Beogradu, kojom je obeleženo 70 godina od oslobođenja Beograda, ali i prisustvo predsednika Srbije i pripadnika naše vojske na nedavno održanoj paradi u Moskvi. Ona je izrazila uverenje da će robna razmena dve zemlje rasti, da će ruske kompanije ulagati u Srbiju, ali i da će se realizovati i neki od projekata u oblasti energetike. Đurović je dodala i da Poslanička grupa prijateljstva sa Rusijom u Narodnoj skupštini broji 127 članova, što govori o zainteresovanosti narodnih poslanika za saradnju sa ruskim kolegama.

image-844841701eba07bf0fb086706f9ffea2117079a441d2ab7847c483556f10e819-V

Predsednik Odbora za međunarodne poslove Državne Dume Ruske Federacije Aleksej Puškov je istakao da je saradnja Srbije i Rusije veoma intenzivna na svim nivoima, visoko ocenivši parlamentarne kontakte i saradnju, posebno imajući u vidu smanjenje ruskih parlamentarnih kontakata sa kolegama u Evropi. On je obavestio članove Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine o inicijativi Državne Dume za formiranjem međuparlamentarne komisije, koja bi odnose dva parlamenta učinila još intenzivnijim i omogućila da se na agendi nađu pitanja o saradnji na svim nivoima. On je izrazio nadu da će do zvaničnog formiranja ovakve komisije doći u najkraćem roku i da će već na jesen Državna Duma biti u mogućnosti da ugosti srpske kolege. On je pozitivno ocenio stav Srbije da će biti pouzdan partner Rusiji u momentu kada postane član Evropske unije. Po pitanju saradnje dve zemlje u međunarodnim organizacijama, Puškov je naveo da će Rusija podržati kandidaturu Srbije na funkciju generalnog sekretara PS Saveta Evrope i zatražio podršku srpske delegacije u PS OEBS za nacrte dve rezolucije, koje će Rusija podneti na narednom zasedanju, a koje se odnose na sprečavanje nacizma i na ukidanje sankcija za parlamentarce.

Puškov je ocenio da međuparlamentarna komisija na svojoj agendi, pored parlamentarnih tema, sigurno može imati i teme koje se odnose na energetske projekte, robnu i trgovinsku razmenu dve zemlje i pozvao Srbiju da iskoristi mogućnosti za plasman, posebno poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, jer Rusija neće odustati od embarga na poljoprivredne proizvode iz Evropske unije.

Predsednica Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine pozdravila je inicijativnu za formiranje međuparlamentarne komisije i zahvalila na podršci Rusije srpskoj kandidaturi za generalnog sekretara PSSE.

Članica Odbora za spoljne poslove i šef delegacije Narodne skupštine u PS OEBS Dijana Vukomanović istakla je da će kolege iz srpske delegacije u ovoj organizaciji glasati za nacrte rezolucija prema svojoj savesti i političkom ubeđenju. Ona je navela i da je Srbija u prošlosti platila visoku cenu svojih stavova, kao i da je veoma svesna svoje odgovornosti za stabilnost i mir na Balkanu, ali i sveukupnih evroatlantskih i evroazijskih odnosa.