BLOG

Чланови Одбора за спољне послове разговарали са делегацијом Одбора за међународне послове Државне Думе Руске Фредерације

15 јун 2015, Posted by Snaga Srbije in Vesti

Чланови Одбора за спољне послове Народне скупштине састали су се данас са делегацијом Одбора за међународне послове Државне Думе Руске Федерације, коју предводи председник Одбора Алексеј Пушков.

У разговору је оцењено да су односи Народне скупштине и Државне Думе Руске Федерације на највишем нивоу.

Разговору су присуствовали, поред председнице Одбора за спољне послове Александре Ђуровић и народни посланици Марија Обрадовић, Дијана Вукомановић, Љубиша Стојмировић, Борислав Ковачевић, Драгомир Карић и Душица Стојковић, а у делегацији Одбора за међународне послове Државне Думе Руске Федерације, поред председника Алексеја Пушкова, били су и Светлана Журова, први потпредседник Одбора и Франц Клинчевич, члан Одбора за одбрамбену политику.

Председница Одбора за спољне послове Александра Ђуровић истакла је да у српском друштву постоји консензус по питању чланства у Европској унији и да Влада и Народна скупштина зато и спроводе реформе које ће довести до тог циља, а чија реализација ни на који начин неће угрозити односе Србије и Руске Федерације. Она је изразила захвалност што Србија не трпи никакве притиске Руске Федерације по овом питању и оценила да ће уласком Србије у ЕУ, Русија имати пријатеља и поузданог парнера. Говорећи о санкцијама Европске уније према Руској Федерацији, Ђуровић је поновила да Србија није, нити ће уводити санкције Русији и да Народна скупштина у потпуности подржава овакав став Владе. Она је поновила да је делегација Народне скупштине у ПССЕ имала јединствен став поводом оспоравања мандата Руске Федерације у овој организацији и остаје при ставу да је таква одлука у супротности са демократским принципима на којима почива Савет Европе. Она је још једном захвалила на руској подршци Србији по питању Косова, посебно подршци коју јој пружа у Уједињеним нацијама.

Председница Одбора за спољне послове истакла је и да се наши народи са поносом сећају борбе против фашизма, о чему сведочи и присуство председника Руске Федерације војној паради у Београду, којом је обележено 70 година од ослобођења Београда, али и присуство председника Србије и припадника наше војске на недавно одржаној паради у Москви. Она је изразила уверење да ће робна размена две земље расти, да ће руске компаније улагати у Србију, али и да ће се реализовати и неки од пројеката у области енергетике. Ђуровић је додала и да Посланичка група пријатељства са Русијом у Народној скупштини броји 127 чланова, што говори о заинтересованости народних посланика за сарадњу са руским колегама.

image-844841701eba07bf0fb086706f9ffea2117079a441d2ab7847c483556f10e819-V

Председник Одбора за међународне послове Државне Думе Руске Федерације Алексеј Пушков је истакао да је сарадња Србије и Русије веома интензивна на свим нивоима, високо оценивши парламентарне контакте и сарадњу, посебно имајући у виду смањење руских парламентарних контаката са колегама у Европи. Он је обавестио чланове Одбора за спољне послове Народне скупштине о иницијативи Државне Думе за формирањем међупарламентарне комисије, која би односе два парламента учинила још интензивнијим и омогућила да се на агенди нађу питања о сарадњи на свим нивоима. Он је изразио наду да ће до званичног формирања овакве комисије доћи у најкраћем року и да ће већ на јесен Државна Дума бити у могућности да угости српске колеге. Он је позитивно оценио став Србије да ће бити поуздан партнер Русији у моменту када постане члан Европске уније. По питању сарадње две земље у међународним организацијама, Пушков је навео да ће Русија подржати кандидатуру Србије на функцију генералног секретара ПС Савета Европе и затражио подршку српске делегације у ПС ОЕБС за нацрте две резолуције, које ће Русија поднети на наредном заседању, а које се односе на спречавање нацизма и на укидање санкција за парламентарце.

Пушков је оценио да међупарламентарна комисија на својој агенди, поред парламентарних тема, сигурно може имати и теме које се односе на енергетске пројекте, робну и трговинску размену две земље и позвао Србију да искористи могућности за пласман, посебно пољопривредних производа у Русију, јер Русија неће одустати од ембарга на пољопривредне производе из Европске уније.

Председница Одбора за спољне послове Народне скупштине поздравила је иницијативну за формирање међупарламентарне комисије и захвалила на подршци Русије српској кандидатури за генералног секретара ПССЕ.

Чланица Одбора за спољне послове и шеф делегације Народне скупштине у ПС ОЕБС Дијана Вукомановић истакла је да ће колеге из српске делегације у овој организацији гласати за нацрте резолуција према својој савести и политичком убеђењу. Она је навела и да је Србија у прошлости платила високу цену својих ставова, као и да је веома свесна своје одговорности за стабилност и мир на Балкану, али и свеукупних евроатлантских и евроазијских односа.