Azerbejdžan i Srbija dostigli nivo strateškog partnerstva (VIDEO)

0
1442

Prijem povodom Dana Azerbejdžana priređen je sinoć u Beogradu, a ambasador te zemlje u Srbiji Eldar Hasanov istakao je da Srbija i Azerbejdžan zemlje ove godine slave 20. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„Tokom tih 20 godina, odnosi između Azerbejdžana i Srbije razvijali su se brzo u političkoj, ekonomskoj, naučnoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi i dostigli su nivo strateškog partnerstva“, naglasio je Hasanov.

Takođe, kako je dodao, uzajamne posete na različitim nivoima, političke konsultacije i međuvladini sporazumi u različitim oblastima, daju doprinos daljem razvoju saradnje koja se zasniva na prijateljstvu i zajedničkim interesima naših naroda.

Hasanov je čestitao „prijateljskom srpskom narodu na uspešnim predsedničkim izborima“ održanim 2. aprila ove godine i poželo mnogo uspeha novom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Govoreći o kulturnim vezama koje postoje među našim narodima, ambasador Azerbejdžana rekao je da će od 1. juna ove godine mesec dana biti prikazana izložba azerbejdžanskog Muzeja tepiha u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Dan Republike Azerbejdžana, 28. maj, jedan je od nezaboravnih i najslavnijih dana u istoriji azerbejdžanske državnosti, naveo je Hasanov i dodao da je pre 99 godina, na ovaj dan, osnovana parlamentarna republika Istoka i muslimanskog sveta – Demokratska Republika Azerbejdžan.

Kaže i da je, državna nezavisnost Azerbejdžana obnovljena 1991. posle raspada Sovjetskog Saveza a da je današnja nezavisna država Azerbejdžan naslednik Demokratske Republike Azerbejdžan koja je postojala od 1918. do 1920. godine.

Obeležavanju Nacionalnog praznika Republike Argentine prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, ličnosti iz javnog života Srbije, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, narodni poslanik i počasni konzul Belorusije u Beogradu Dragomir J. Karić, komercijalni direktor BK Grupe Miloš Vučinić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime