ARANĐEOLOVDAN / SABORNA CRKVA domaćin slave Goran S. Karić

0
874

Saborna crkva u Beogradu proslavila je hramovnu slavu Sabor Svetog Arhanđela Mihaila i svih nebeskih sila beztelesnih, ili Aranđelovdan.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Episkop toplički arhimandrit Gospodin Arsenije, vikar Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja.

Prvo Beogradsko pevačko društvo, hor Sabornog Hrama pratilo je svečarskim, divnim pojanjem liturgiju.

Domaćin slave ove godine bio je gospodin Goran S. Karić zajedno sa porodicom, on je ovu čast za narednu godinu preneo porodici Novaka Đokovića.

Prema crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom, i to ime po crkvenom tumačenju označava „onog koji je kao Bog“.

Prema knjizi „O nebeskoj jerarhiji“ Svetog Dionisija Areopagita, učenika apostola Pavla, vojvoda anđelske vojske je arhistratig Mihailo, jer je svojim delovanjem spasao mnoge anđele otpale od Boga, koje je Lucifer povukao sa sobom u propast.

Verovanje kaže da taj anđeo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju – kao putnik ili prosjak. Arhanđel Mihailo je, prema verovanju, „živi svetac“. Crkva procenjuje da je Aranđelovdan kao slava, po broju vernika na drugom mestu, posle Svetog Nikole.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime