| Председник
3943
page-template-default,page,page-id-3943,ajax_updown_fade,page_not_loaded,

Председник

pss konvencija subotica 100904 (3)Биографија сваког партијског лидера, заправо је – политички програм, визија странке и успешност њене реализације.

Богољуб Карић, оснивач и лидер “Покрета СНАГА СРБИЈЕ – Богољуб Карић”, како се првобитно странка звала, заправо је јединствена политичка  личност. Прошао је пут од малог привредника из породичне гараже у Пећи до председничког кандидата на изборима 2004. године. Већ осам година политички је изгнаник без правоснажне оптужнице. За све то време он неуморно гради у Белорусији, Русији, земљама бившег Совјетског Савеза, а  сада и у Ираку. Богољуб Карић постао је истински политички и  предузетнички феномен који ће се изучавати у историји српског политичког покрета.

Симбол његове председничке кампање је “Богољубова салата”. Откривајући колико милиона долара држава даје за увоз оног што, малтене, као коров расте у сваком сеоском домаћинству, Богољуб је пробудио свест грађана опијених обећаном демократијом! Остаће упамћена његова реченица да жели земљу која ће, пре свега, користити  своје унутрашње људске и природне ресурсе да Србији врати покрадено и развучено у пљачкашкој приватизационој транзицији, а посебно  да  свако мора да уложи нешто своје у сопствену егзистенцију.

У томе је “Богoљубова салата” решење свих енигми које су се вешто сакривале иза привлачних, али неостваривих обећања тадашње политичке елите. “Салата” је значила: држава мора да улаже  у оно што може да произведе сваки сељак. Да се кроз пореске или друге олакшице омогући малим привредницима самозапошљавање, јер тек запослена, радна и задовољна Србија, ослобођена оних који су је учнили леглом криминала, може да привуче и стране иневеститоре.

Тим идејама и таквом визијом је маја 2004.године, током председничке  кампање, створен Покрет СНАГА СРБИЈЕ – Богoљуб Карић. Од грађана Србије који су долазили на тргове да би чули његове идеје и поруке. Од људи разочараних у оне који су под плаштом демократије и транзиције просто опљачкали Србију и преко ноћи створили класу олигарха.

Биланс: Богољуб Карић је освојио треће место на председничким изборима. ПСС-БК је на локалним изборима имао 440 одборника, а Странка је на рејтинг листама делила треће и четврто место са  преко 20 одсто бирачког тела.

Епилог: политичка елита власти после петог октобра 2000. године подозриво је гледала у  нову странку која је крупним корацима стварала терен за једну другачији Србију. Богољубу Карићу, под претњом физичке ликвидације, са немуштом оптужницом без чињеница, одређена је судбина кроз  медијски линч и протеривање, које је почело 2006. године и траје до дана данашњег.

Нудио је пут којим је и сам прошао. Богољуб Карић са браћом Сретеном, Драгомиром, Зораном и сестром Оливером, почео је у породичној гаражи да производи лопате и ашове а затим и плугове чија је прва партија од 3000 комада нашла купце у Египту. За кратко време постао је “чудо из Пећи” о коме је писао “Вашингтон пост” али и београдска “Борба”, званични лист тадашње власти. Постао је светски признати приватник у Титовој социјалистичкој Југославији, са доминантном друштвеном својином. Човек смелог ума и идеја. Човек који је наговорио брата Драгомира да, без знања руског језика, оде у СССР и тамо, у срцу комунистичког духа непризнавања приватне својине, отвара прве мале приватне фабрике за печење хлеба и сушење воћа.

Ни Богољуб Карић, нити било ко из Покрета СНАГА СРБИЈЕ – БК, никада није био повезиван  са било каквом афером, јер ништа није приватизовао. Али је од профита ствараног пре свега у Русији, Компанија БК у Србији створила прву приватну банку, осигурање, приватни Универзитет као и прву приватну телевизију на Балкану.

Богољуб Карић је рођен 17. јануара 1954. у Пећи где је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је на Природно-математичком факултету, Одсек географија у Приштини. Магистрирао је са темом- Организација и развој мале привреде ,на Економском факултету у Нишу.

Оснивач је Карић фондације, прве приватне фондације у земљи после другог светског рата која улаже огромна средства у хуманитарне акције, развој образовања, подршку младим талентима.

Један је од оснивача и председник Удружења индустријалаца и предузетника Србије и Црне Горе које окупља преко 8000 компанија, фирми и неколико десетина хиљада појединаца.

Ожењен је Миланком Карић и има четворо деце: Небојшу, Неду, Јелену и Даницу.